DIICOT a reținut 24 de acuzați membri ai celor mai importante grupări infracționale. Nuțu Cămătaru este încă audiat

DIICOT a reținut 24 de acuzați membri ai celor mai importante grupări infracționale.  Nuțu Cămătaru este încă audiat
Publicat: 22/02/2013, 22:53
Actualizat: 22/02/2013, 22:53

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au emis 24 de ordonanțe de reținere în ancheta privind destructurarea grupărilor „Cămătarilor” și „Sportivilor”, în care sunt cercetate 67 de persoane, printre cei reținuți fiind și Sile Cămătaru.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că până la ora transmiterii acestei știri, au fost emise 24 de ordonanțe de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unor învinuiți din acest dosar, între cei încarcerați fiind și Vasile Balint, zis Sile Cămătaru.

Ion Balint, zis Nuțu Cămătaru, este încă audiat de procurorii DIICOT.

Anchetatorii au făcut 115 percheziții vineri, în urma cărora mai multe persoane au fost ridicate și aduse la audieri, fiind cea mai amplă acțiune realizată în București, de către DIICOT, sub coordonarea procurorului șef Codruț Olaru, care a deținut timp de șase ani conducerea acestei Direcții.

Surse judiciare spun că printre persoanele ridicate se află și un consilier al sectorului 4 București, Florin Puiu, nume ce a fost vehiculat în ancheta referitoare la primarii din Ilfov și Jilava, arestați mai multe luni pentru fapte de corupție.

În cazul pentru care vineri, 22 februarie 2013, anchetatorii au descins în 115 locații, sunt cercetate 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă de omor calificat și deosebit de grav, lipsire de libertate, șantaj, nerespectarea regimului armelor si munițiilor, operațiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea gravă a ordinii și liniștii publice.

Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor grupărilor s-a desfășurat pe două paliere infracționale. Astfel, în perioada 2008 – 2012, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, „în scopul asigurării supremației la nivel infracțional în municipiul București”, situații ce au avut drept consecință punerea în primejdie a vieții și integrității corporale a membrilor grupării, dar și a altor persoane. De asemenea, membrii celor două clanuri au săvârșit infracțiuni de violență, „generatoare de beneficii financiare substanțiale”, în urma recuperării unor împrumuturi de bani dați cu camătă.

Șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Codruț Olaru, a afirmat că în urma perchezițiilor la membrii grupărilor „Sportivilor” și Cămătarilor” au fost confiscate arme, droguri și sume mari de bani.

Olaru a declarat că anchetatorii au procedat distinct, față de alte cazuri, în ancheta privind grupările „Cămătarilor” și „Sportivilor” în sensul că documentarea s-a făcut pe mai multe rețele, destructurarea la fel, asigurându-se astfel operativitatea acțiunii și siguranța terților.

Procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Codruț Olaru, a afirmat, vineri, la bilanțul activității DIICOT pe 2012, că în cazul destructurării grupării „Sportivilor” și „Cămătarilor” s-a procedat „într-o manieră nouă”, în sensul că nu a mai fost documentată informativ operativ activitatea unei singure grupări, ci a mai multor grupări odată.

Sursa citată a arătat că în acest fel s-a asigurat operativitatea mai bună a anchetei, precum și siguranța terțelor persoane implicate sau cine ar putea avea de suferit de pe urma acțiunilor de destructurare.

„Maniera în care DIICOT, împreună cu Poliția Română și serviciile de profil, a acționat în această cauză cred că este una nouă și sper cu timpul să devină o practică, în sensul că nu s-au mai preferat documentarea investigativ-operativă doar a unei grupări infracționale, ci s-a preferat să se lucreze pe cele mai importante grupări de pe municipiul București cu două avantaje majore. În primul rând se asigură în această modalitate scoaterea din mediul infracțional a două grupări de renume, care atrag după ele un nivel ridicat al infracționalității, și, pe de altă parte, în egală măsură, cred că asigură un minim de riscuri pentru persoanele ce nu sunt agrenate, terțele persoane, persoane ce nu fac parte din astfel de grupări infracționale și care la un moment dat nefericit se pot afla într-un loc public, locul public fiind de altfel locul ales de astfel de grupări infracționale pentru a-și împărți teritoriile și sferele de influență. Din punctul meu de vedere această operațiune este probabil cea mai mare pe care am realizat-o pe teritoriul municipiului București, poate mai mare decât cea din 2004-2005 (când au fost arestați frații Vasile și Ion Balint, precum și rude și locotenenți ai lor-n.r.) și au fost angrenate foarte multe forțe din sfera serviciilor și a Ministerului de Interne”, a declarat Codruț Olaru.

În 2004, frații Vasile și Ion Balint (cunoscuți drept Sile și Nuțu Cămătaru-n.r.) au fost arestați pentru tâlhărirea unui om de afaceri israelian, ulterior anchetatorii DIICOT identificând o serie de infracțiuni de cămătărire, proxenetism, trafic de persoane, în care erau implicați ei, membri familiei acestora, precum și subordonați ai lor. Instanța supremă l-a condamnat pe Sile Cămătaru la 13 ani de detenție, iar pe Nuțu Cămătaru la șase ani. Cei doi au părăsit închisoarea în cursul anului 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată,...
Cum arată apartamentul lui Ion Țiriac, cât 10 terenuri de tenis, cu un pat de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Este obligatoriu în TOATĂ ROMÂNIA. Trebuie să plătiți la stat. Termenul final e 27 MAI
Mâna Maicii Domnului, o plantă-minune. Suferințele de care te scapă
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în vârstă...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Jennifer Lopez, una dintre cele mai bine plătite cântărețe. „Oglindești ceea ce lumea îți oglindește...
×